cepatnyeeee..!

Wednesday, July 27

assalamualaikum wbt. :)

senyum. tak perlu kata apa".
hihi. nie la kate2 azimat si Jo bilee muke aq monyok je seharian kat tempat keje tuh.
then terusla tersenyuuum si aku nie. ngeeee. :)

pejam celik. pejam celik. da nak dekat 2 blan gak aq keje kat tmpat keje aq skg nie. penat? mmg dah tentu. life? mmg da xdek dah. tapi lately nie da makin happy kat sane. maybe semangat nak puase tuh da dpt rase. p.u.a.s.a.. maksudnye.. nak masuk bulan RAMADHAN la rupenye. alhamdulillah lubang2 puase aq yg lepas da sempat aq tampal sumenye sebelum cuti lagi. :)
dan alhamdulillah jugak aq dapat rase 1st puase taun nie kot. insyaAllah la kan. ngeee. :)
dan setelah hampir 5 taun. taun nie insyaALLAH aq dapat sebulan penuh puase disamping keluarga. walaupun tetap x dapat buka sama2 sbb tanggungjawab kerja. hihi. see. i've no life tau sekarang. sobsobsob.
tapi tetap la alhamdulillah sbb akn dpt bersahur gan family! dapat sebulan penuh pulak tuh. ntah bile lagi la dapat peluang camni kan. hi.hi.hi.
tadi aq google jap Ramadhan. saje je nak buat nambah isi entry kali nie kan. hehe. kali nie aq paste dulu ape yg cik wiki bg ea. huhu. lain kali insyaAllah kite kupas lagi yee. :)

Ramadan (Arabic: رمضان‎ Ramaḍān, Arabic pronunciation: [rɑmɑˈdˤɑːn]) (also Ramadhan,Ramadaan, Ramazan) is the ninth month of the Islamic calendar, which lasts 29 to 30 days. It is the Islamic month of fasting, in which participating Muslims refrain from eating and drinking[1]and is intended to teach Muslims about patience, humility, and spirituality. Muslims fast for the sake of God (Arabic: الله‎, trans: Allah) and to offer more prayer than usual. Compared to the solar calendar, the dates of Ramadan vary, moving backwards by about eleven days each yeardepending on the moon; thus, a person will have fasted every day of the calendar year in 34 years' time. Muslims believe Ramadan to be an auspicious month for the revelations of God to humankind, being the month in which the first verses of the Qur'an were revealed to the Islamic prophet, Muhammad.


THANKS FOR BEING ORDINARY TODAY! ^^

istiqamah.. !

Friday, July 22

Istqamah dalam perjuangan
Perjuangan yang suci di redhai Allah tidak terlepas daripada cabaran terutamanya perjuangan menegakkan Islam sama ada dalam diri, dalam keluarga dan dalam masyarakat.  Cabaran itu hanya akan dapat di atasi oleh semangat jihad yang tinggi, beristiqamah, bersabar dan tidak berputus asa.

Firman Allah Taala:

(Surah Yusof ' Ayat 87)

Ertinya:  Dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat serta pertolongan Allah.  Sesungguhya tidak berputus asa dari rahmat  dan pertolongan Allah itu melainkan kaum yang kafir. 

Antara halangan untuk kita beristiqamah:

1.Halangan diri sendiri seperti malas, takut, gagal, rendah semangat, malu, tahap pencapaian rendah.

2.Halangan orang lain seperti gangguan, pengaruh, menolak peluang dan tidak mahu berkerjasama.

3.Halangan suasana yang tidak selesa atau tidak sesuai.

4.Halangan wang atau kebendaan.

Perkara yang perlu kita lakukan: 

1. Kuatkan azam

2.  Berusaha dengan   tetap dan bersungguh-   sungguh.

3.  Tidak patah semangat.

4.  Tidak kecewa dan putus asa. 

5.  Tabah dan sabar menghadapi cabaran dan ujian.

6.  Sentiasa berfikir.

7.  Banyak berzikir dan berdoa kepada Allah Taala.

8.   Bertawakal dan bersyukur.





ini peringatan untuk diri aku sendiri yang ingin dikongsi.
semua orang melakukan kesilapan. tapi kesilapan paling besar dilakukan bila tidak pernah mahu membetulkan dan terus terbelenggu dalam kesilapan.
terlampau banyak peluang yang aku peroleh. tapi susahnya untuk aku istiqamah bila dapat sesuatu peluang itu.


THANKS FOR BEING ORDINARY TODAY! ^^

makan - makan

Monday, July 18

esok offday... yeaaay!!!
inila first time dlm history kehidupan aq agaknye bahawasanye aq suke ari isnin dan sangat2 la mnanti kedatangan isnin tiap minggu.. kekekekekeke. punyela selame nie aq sgt la menyampah same itu ari isnin. but this time. mmg I LOVE MONDAY la.... da x wujud da monday blues. for the time being la kan.. bulan sembilan nnt start smula la monday blues aq tuh. huehuehue.
tadi tempat keje aq ade buat jamuan makan2 sikit. sempena menyambut birthday floor manager aq. en Shukor. birthday dye 14 Julai itu ari.. tapi di atas kekangan2 yg x dpt di elakkan. smbutan tuh ktorg postpone tadi. (ahad). dan nasib aq yang amatlah baik sbb esok aq offday. hehehe. sian mereka2 yang tetap kene bekerja esok. chill ye korg.. hikhikhik. oh yea. HAPPY BIRTHDAY EN. SHUKOR.. *mcm la dye bace blog aq nie kan..*


THANKS FOR BEING ORDINARY TODAY! ^^

Silent Thursday

Friday, July 15

olla.
post ni dikarang selepas 18 hari *kurang lebih la kan. XD* dr last post yg aq post itu hari. ini sudah menggambarkan betapa tiadanye aq kesempatan untuk mengarang walaupun diwaktu cuti. sbb yg sebenarnya cuti blaja jeee. tapi tidaklah pulak aq melepak dirumah je.. dan tapi lagi, keje yg aq buat skg nie, *kire part time la tuh* mmbuatkan aq lepak selepak lepak nye... huhu. giler penat derrrr.. nie pun menaip smbil mata nye ke'kuyu'an.. MENGANTUK!!!.
dan bile da lepak, itu yg selalunye menyebabkan aq x online. dan bile x online, menyebabkn aq rase mcm katak dibawah tempurung, sebab x tahu info2 latest. lagu2 baru ke, story2 baru ke. mcm da ketinggalan bebeno da rasenye.. bhehehe.  *eh,, jap ea nak turun g basuh baju n basuh muke n gosok gigi n kalau rajen mandi sekali KOOOT. mate da ngantuk, badan da letih. tapi mcm melengas pulak klu x mandi,, jap lagi aq smbung lagi ea entri nie. wehehehehe..*

***
****
*****
******
*******

*oke. sambung semule. wahahahaha.*
terus kpd title entry. yg menjadikan ini ari sbgai silent thursday aq bukan sbb aq sakit gigi smpai payah nak bercakap or else yg kurg lebeh reason nye. Silent thursday jgk x bermaksud langsung yg aq menjadi seorang yg mute arini. aq tetap byk bercakap seperti biase. tetapi yg menjadi kan silent thursday ini adalah kerana byk luahan yg dpt aq tahu arini. tentang pelbagai hal. byk juga perkara yg aq baru tahu dan menyebabkan aq terdiam seorg dan memikirkan tntang betapa byk nye ragam manusia nie. perkare'' yg leceh boleh jadi isu besar. perkara'' yg remeh menjadi agenda utama. byk keluhan aq hari ni. banyak perkara yg mahu aq luahkan arini utk mmberi kesedaran pada mereka, tapi aq x mampu, mungkin juga kerana aq x layak. hanya layak utk mendiamkan diri dan mengelak diri dari terpengaruh dgn sikap'' itu. itu yg terbaik sebelum perkara yg betul ditimbus oleh yg salah sbb yg salah itu menimbum dan yg betul itu seciput. sebetul mane pun si betul itu, xkan dapat lawan keringat'' si salah yg sememangnye salah itu. hehe. *falsampah!!*




osteoarthritis sdng mengejar.. kene lari jauh'' nie. skali lagi doa kalian diperlukan. :)


THANKS FOR BEING ORDINARY TODAY! ^^

SEMUA HAKCIPTA TERPELIHARA OLEH NURSAIYIDAH MOHD SANAT. theordinarysheedacx.blogspot.com